Кметът на Ловеч забрани поливането и миенето с питейна вода
Кметът на Ловеч забрани поливането и миенето с питейна вода / archiv.DarikNews

Със своя заповед кметът на Ловеч Минчо Казанджиев забрани ползването на питейна вода от водоснабдителните мрежи на населените места от общината за напояване, поливане на зелени площи и градини, миене на улици, площадки, балкони и превозни средства.

Заповедта е връчена на кметовете и кметските наместници на селата и е разпоредено информиране на населението. Контролът по изпълнението й е възложен на зам.-кмета на Ловеч Младен Младенов и на шефа на ВиК Данаил Събевски.

Заповедта е издадена на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация и предложение на изпълнителния директор на ВиК според Наредбата за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационни системи.

Причината за забраната е продължителното засушаване и силното намаляване на дебитите на водоизточниците, ползвани за питейно-битово водоснабдяване на населените места в общината, и с оглед осигуряване на достатъчни за питейно-битовите нужди на населението водни количества