Капка по капка - живот
Капка по капка - живот / netinfo

7 000 са били доброволните кръводарители в Плевенска област през миналата година. Това обаче е спад в числеността на желаещите да дарят безвъзмездно кръв. Това каза за Дарик д-р Лако Лаков, директор на Центъра по трансфузионна хематология в Плевен.

Според данните едва 20 човека на 1 000 са дали кръв, а клиниките имат нужда от около 50 на 1 000 души население да станат доброволни кръводарители. Една от причините за намалелия брой кръводарители според доктор Лаков е, че хората се сещат да дарят кръв едва когато имат близък нуждаещ се от кръвопреливане. Сред основните кръводарители в областта са Медицинския университет, общинската администрация Плевен, партия “Общество за Нова България” и жителите на селата Бяла вода, Татари, Горни Дъбник, Българене, Стежерово, Изгрев, Бацова махала и други.

Д-р Лако Лаков подчерта, че държавата е изпълнила своята задача като е осигурила необходимите условия и е подготвила кадрите за трансфузионната хематология, кръводаряването обаче е задача на обществото.

Подробности за кръводаряването в Плевенска област, чуйте в прикачения звуков файл от д-р Лако Лаков......