И в Ловеч ще има координационен център при бедствия
И в Ловеч ще има координационен център при бедствия / netinfo
30 са регистрираните бедствия, аварии и катастрофи от началото на годината до 30 юни в Ловешки регион, съобщи инж. Иван Чоканов, директор на Гражданска защита Ловеч.

140 681 лв са отпуснатите до момента средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за ликвидиране на последствията от бедствията. Инж.Чоканов съобщи още, че е извършена е сериозна превантивна дейност. От началото на годината са проверени 25 потенциално опасни язовира и е констатирано, че два от тях намиращи се в Ловешка община трябва да са под наблюдение. След инцидента с падналия мост край Летница са проверени 61 мостови съоръжения от републиканската пътна мрежа в областта. Проблем са складовете за растителна защита в областта. Единствено складовете в Карлуково и Орешак отговарят на изискванията. В плачевно състояние са складове за отровни препарати в село Брестово и Летница. Иван Чоканов съобщи, че в най-скоро време предстои изграждането на оперативен комуникационно-информационен център в Ловеч където непрекъснато ще се получава информация за възникнали инциденти на територията на областта.

До края на годината ще се създаде аварийно-спасителен отряд, отпуснат е щат за 16 души, началник-отдел и 15 спасители, които ще дават денонощни дежурства.