Гражданите, които желаят безплатно саниране, да побързат!
Гражданите, които желаят безплатно саниране, да побързат! / dariknews.archive

На среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен, Нела Пеева - юрист консулт в община Плевен представи Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на Община Плевен, както и подготвителните дейности за изпълнението й.
Тя подчерта, че от инициативността на гражданите ще зависи успешното им сдружаване и включване в програмата, която ще стартира в началото на февруари.

Пеева обясни, че в началото има доста подготвителни дейности, даващи шанс на повече граждани да се възползват от възможността да получат пълна финансова помощ за мерките за енергийна ефективност.

Ползата е че ще се повиши икономията на енергия, като не на последно място стои и фактът, че ще се повиши и цената на самите жилища.
Първата стъпка за участие е, собствениците да регистрират "сдружения на собствениците", които ще са сдружения на целите сгради, а не както до сега - само на собствениците от един вход.
Необходимият минимален брой подписи на собственици за цял един блок ще е 36.

На базата на всички документи, които гражданите ще могат да получат в специално създадено Информационно звено за обслужване в Община Плевен.

Звеното се състои от пет човека и в него участват хора с различни специалности като експерти строителни и по обществени поръчки.
Подробности относно необходимите документи и въпроси, свързани с участието в програмата, гражданите ще могат да получат на телефон 064/881 204 в работните дни, от 8:30 до 17:00 часа.
Освен това специалистите, от звеното вече организират срещи по места със собствениците на жилища в панелни блокове.

"Първите, които ще кандидстват ще получат парите и за това е важно гражданите да са сговорчиви", отбеляза Нела Пеева и подчерта важността в дейностите по санирането да се включат повече плевенски фирми.