Г.Лозанов:Нужно е въвеждане на прагове на концентрация на властта в медиите
Г.Лозанов:Нужно е въвеждане на прагове на концентрация на властта в медиите / dariknews

"Журналистическа професия е длъжна да се самооглежда и да разсъждава върху себе си. Журналистът трябва да е медиен критик и да е наясно с медийната среда, тъй като журналистическите послания добиват различни значения в зависимост от контекста, в който попадат. Давам си сметка за голямото изкривяване, което често се получава в резултат на това, че политическите послания тръгват през един канал, който обаче има своите собствени отклонения и характеристики".
Това каза на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен председателят на СЕМ проф. Георги Лозанов като сподели няколко принципа, които той е определил като важни.

"Журналистиката е такава професия, че ако си добър, рано или късно те уволняват", каза Лозанов и обясни това с факта, че в дадената медия има своя собствена логика, свързана в много по-голяма степен със съобраазяване с конюнктурата и особено, когато е свързана със собственост и е бизнес.
У журналиста винаги има воля за творчество, която е израз на свобода и поради това няма как да не възникне конфликт.

Проф. Лозанов обясни, че предвид концентрацията на собствеността върху голяма част от медиите е възможно един уволнен журналист, търсейки работа да почука на врата, зад която стои същият собственик.

В тази връзка, според него е необходимо в специализирания закон за медиите да се въведат прагове за концентрацията на властта. В този смисъл, обаче възникват проблеми, един от които е този за прозрачността на собствеността.

Според Лозанов, освен съществуващия специализиран закон за електронните медии, трябва да има един общ закон за медийните услуги.