Двама пожарникари от Ловеч с писмена похвала от министъра
Двама пожарникари от Ловеч с писмена похвала от министъра / svetlomira.anastasova

Двама огнеборци от Ловешка област ще бъдат наградени с писмена похвала от министъра на вътрешните работи, съобщи комисар Владимир Кацарски, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Високите отличия са за старши инспектор Явор Абаджиев, началник-група „Пожарогасителна и спасителна дейност" в Районната служба в Ловеч, и инспектор Петя Терзиева, специалист „Информационно-аналитична дейност и административно обслужване" в РДПБЗН.

С писмена похвала от главния секретар на МВР пък е отличен младши инспектор Генко Иванов, водач на специален автомобил в Районната служба в Ябланица.

С награди от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" са други четирима служители: младши експерт Станимир Вълов и младши експерт Петър Недялков от службата в Ловеч, младши експерт Симеон Симеонов и младши експерт Марин Цачев от службата в Тетевен.

Комисар Кацарски поощрява с похвали още 11 служители в системата.
Наградите ще бъдат връчени на 14 септември, когато е професионалният празник на огнеборците.

От началото на годината до 1 септември са регистрирани 983 произшествия, на които са реагирали служителите на РДПБЗН - Ловеч, съобщи още комисар Владимир Кацарски. За същия период на миналата година излизанията са 1048. Интензитетът сега е 4,03 излизания на денонощие.

Най-натоварена е районната служба в Ловеч - 380 излизания, следвана от Троян - 197, Луковит - 152, Тетевен - 88, и Ябланица - 86. Участъковите служби в Априлци и Угърчин са най-облекчени - съответно с 18 и 62 излизания.

Пожарите с причинени материални загуби са 112 (при 164 за м.г.), а без преки щети - 530 (536). Загинал е един човек (при трима за същия период на миналата година), един е пострадал (петима за 2015-а).
Аварийно-спасителните екипи са реагирали на 46 сигнала - с десет повече от 2015 г. Значително намаляват лъжливите повиквания - от 39 през м.г. на 26 сега.

По отрасли най-често пожари възникват в жилищното стопанство - 60, и транспорта - 25, а най-рядко - в преработвателната промишленост - 4. Най-честите причини за пожар са небрежност при боравене с открит огън - 32 случая, късо съединение - 25, неустановени причини - 14, строителна неизправност - 6, и др. Съмнения за умисъл има в пет от пожарите.

2016-а година е по-добра за нас, коментира комисар Кацарски. По думите му усеща се подобрение и в техническото състояние, и в човешкия ресурс - и като бройка, и като професионализъм. В момента тече втори конкурс за кадри и след неговото приключване вакантните места ще са сведени до минимум. Две от службите - в Луковит и Ябланица, не разполагат с нова техника, но там се заделят повече средства за ремонт.

Редица мероприятия са предвидени и тази година в Седмицата на пожарната безопасност, която продължава до 18 септември, информира още Владимир Кацарски. Във всички районни служби ще има ден на отворените врати, показни занятия в детските градини, работни срещи с бивши колеги. Празнични водосвети за здраве на служители и техника ще бъдат отслужени в Троян, Ловеч и Тетевен. Традиционната среща на огнеборците на Айдушкото сборище е на 16 септември.