Двама получиха по 6 г. затвор за грабеж на мобилен телефон и SIM карта
Двама получиха по 6 г. затвор за грабеж на мобилен телефон и SIM карта / dariknews.archive

С присъда от 8 януари 2016 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия Е.Б. За виновен в това, че на 28 април 2015 г. в град П. в съучастие с А.А. от гр. Т., като съизвършител, при условията на опасен рецидив, противозаконно отнел от владението на И.М. от с. Я., обл. П. мобилен телефон за 207 лв. и СИМ карта за него за 12 лв., без съгласието на собственика, с намерението да ги присвои, като употребил сила.

Поради това и на основание чл.199 ал.1 т.4 във вр. с чл.198 ал.1 във вр. с чл.20 ал.2 във вр. с чл.29 ал.1 буква „а" и „б" от НК във вр. с чл.54 от НК, съдът го е осъдил на девет години лишаване от свобода.
На основание чл.58а от НК съдът е намалил наказанието с една трета - от девет на шест години лишаване от свобода.

Съдът е определил наложеното на подсъдимия Е.Б. наказание да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор.

Със същата присъда съдът е признал подсъдимия А.А. за виновен за съучастие с Е.Б., като съизвършител, поради което и на основание чл.199 ал.1 т.4 във вр. с чл.198 ал.1 във вр. с чл.20 ал.2 във вр. с чл.29 ал.1 буква „а" и „б"от НК във вр. с чл.54 от НК го е осъдил също на девет години лишаване от свобода.

На основание чл.58а от НК съдът е намалил наказанието с една трета - от девет на шест години Лишаване от свобода. Съдът е определил, А.А. да изтърпи наказанието при първоначален строг режим в затвор.
Съдът е зачел времето, през което са били задърежани двамата осъдени.

Присъдата може да се обжалва и протестира в петнадесет дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново, уточниха от пресофиса на Окръжем съд - Плевен.