Доц.Юлиян Станчев: Добивът на мед в страната спада
Доц.Юлиян Станчев: Добивът на мед в страната спада / dariknews.archive

7140 са регистрираните пчелни семейства в община Плевен, а за страната за 2014 г. те са 541 000. Добивът на мед е спаднал и произведеното количество у нас за миналата година е било 10 000 тона.

Това съобщи на среща с журналисти доц.Юлиян Станчев - председател на Областния пчеларски съюз за Плевен. Той обясни, че от по-голямата част от произведеното количество мед в страната се изнася за чужбина, като най-голям е износа за Германия. За родния пазар остават 3 000 тона мед, което прави до 500 грама средно годишно на човек.

„Затова използваме изложението, за да популяризираме пчеларството и консумацията на мед и пчелни продукти сред плевенчани и гостите на града. На изложението ще има много щандове и с продукти, производни на пчеларството", заяви доц. Станчев.

Той коменира още, че като цяло броят на пчелите у нас намалява и една от причините за това е, че те намират все по-трудно подходяща паша. Намалени са залесените площи, липсват насаждения с липа и акация, намаляват и ливадите.

В област Плевен не са достатъчни и овощните градини, които предоставят паша за пчелите. „В област Плевен 60% от обработваемата земя е заета от зърнени култури, т.е. около 2 млн. дка. Върху тях пчелите нямат възможност да намират храна", обясни председателят на Областния пчеларски съюз.