До края на месеца ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател
До края на месеца ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател / dariknews.archive

До края на декември заявяваме пред работодателя данъчните облекчения за деца, напомнят от Националната агенция за приходите. Сумата от годишната данъчна основа се намалява в зависимост от броя на децата, като започва от 200 лева за едно и достига до 600 за три и повече ненавършили пълнолетие деца. Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лева за отглеждане на дете с 50 или над 50% степен на увреждане. Начините за използване на облекчението са два.

Работниците или служителите трябва да представят необходимите документи пред работодателя си по основно трудово правоотношение до края на декември, ако искат да използват данъчните облекчения за деца чрез него, напомнят от Националната агенция за приходите.

На страницата на НАП са публикувани двете декларации - за използване на данъчно облекчение за деца и за данъчното облекчение за деца с увреждания. Те могат да се ползват по два начина.

Първият е чрез работодателя, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответното лице до 31 януари 2017 г. В този случай служителят трябва да предостави на работодателя си декларация за данъчно облекчение за деца и/или декларация за данъчно облекчение за деца с увреждания, както и останалите необходими документи, до 31 декември тази година.

Вторият начин е с подаването на годишната данъчна декларация за 2016 г. - до 2 май 2017 година. Към нея се прилага и образец на декларацията.

С данъчното облекчение за деца сумата от годишните данъчни основи се намалява в зависимост от броя на децата: с 200 лева за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лева - за две или с 600 лева за три или повече непълнолетни деца. Към формуляра се прилага и декларация от другия родител, че за 2016 година няма да ползва облекчението.

Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лева за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто степен на увреждане. Условията се описват в декларацията и се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2016 г. той няма да ползва облекчението.