Ден на траур за загиналите при взрива в Горни Лом
Ден на траур за загиналите при взрива в Горни Лом / dariknews.archive

Днес е ден на национален траур за жертвите на трагичния инцидент в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом. При взрив в цеха смъртта си намериха 15 души - тринайсет мъже и две жени.

Трагедията се разигра в следобедните часове на 1 октомври.

„Прокуратурата е иззела всички материали и е разпоредила какво трябва да се прави, има екипи на следствието, МВР и армията на други ведомства, които ще извършат процесуално-следствените действия, за да разберем защо се е случило това нещо и да не допускаме то да се повтори", каза вчера директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

„Вече има акт на Инспекцията по труда. Заводът е затворен и едва ли някога ще започне да работи. Това го казвам предварително, но при тези условия този завод не трябва да работи. А Министерство на труда и социалната политика първоначално с различни програми за временно заетост, а впоследствие ще се търси и трайна заетост, но повече не бива да се допуска риск за жертви", коментира социалният министър Йордан Христосков.


В деня на национален траур и след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на завода в Горни Лом, ще започне и оглед на мястото на инцидента от група следователи, заедно със съдебни лекари и специалисти по взривни работи.