Ден на отворените врати в Окръжен съд - Плевен
Ден на отворените врати в Окръжен съд - Плевен / dariknews.archive

Във връзка с Деня на конституцията и професионалния празник на българските юристи, в 10:00 часа на 16 април Окръжният съд в Плевен отвори врати за посетители.

В Зала 8 на плевенския Окръжен съд дойдоха ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство и туризъм в Плевен, за да се възползват от възможността да се запознаят непосредствено с работата на съда.

Ден на отворените врати в Окръжен съд  Плевен
netinfo

Съдия Красимир Петракиев - зам.-председател на Окръжен съд-Плевен, представи повода за срещата и сподели подробности около приемането на Търновската конституция на този ден.
Председателят на съда съдия Александър Григоров огласи подробностите, свързани с работата на съда през 2014 година.

В момента в Окръжен съд Плевен работят общо 28 съдии, като последните три попълнения в състава са направени след закриването на Военния съд в града

3132 са разгледаните в съдебна зала дела през 2014 г. От тях 374 са били висящи от предходния период, а 2758 са новопостъпили. Съдия Григоров сподели, че в региона се забелязва тенденция към леко увеличаване броя на съдебните казуси.
Свършените дела през годината са общо 2787, от които 2568/92%/ са решени в 3-месечен срок. Той отбеляза, че в плевенския съд няма висящи дела над 1 година, а по броя на свършените дела в тримесечен срок Окръжен съд - Плевен, заедно с Окръжен съд - Русе са на първо място в страната.

77 са влезлите в сила осъдителни присъди, а осъдените през 2014 г. са общо 107 души.

При посещението си в Окръжен съд - Плевенм гостите имаха твъзможност да се запознаят с работата на съда и да проследят отблизо как се извършва разпределението на делата на случаен принцип.

Ден на отворените врати в Окръжен съд  Плевен
netinfo