Дават допълнително пари на 11 училища в Плевенска община
Дават допълнително пари на 11 училища в Плевенска община / sxc.hu

Да бъдат отпуснати допълнителни финансови средства на 11 училища в Община Плевен решиха на заседание общинските съветници. Парите са необходими за обезпечаване на учебния процес на самостоятелни или слети паралелки с не по-малко от 10 ученици.

Финансирането е извън определените средства по единните разходни стандарти и се равнява на общо 22 795 лв. Положителните си становища за всяко едно от училищата е дал и Регионалният инспекторат по образование в Плевен, от където не възразяват да бъдат сформирани самостоятелни или слети паралелки с не по-малко от 10 ученици от двата класа.

Най-много средства ще бъдат отпуснати на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Ясен - 7 050 лв., сред нуждаещите се има и пет плевенски училища - Прогимназия "Цветан Спасов" и основните "Никола Й. Вапцаров", Д-р Петър Берон", "Васил Левски" и "Лазар Станев". В решението е записано, че цялата сума трябва да бъде предвидени в бюджета на Община Плевен за 2010 и 2011 година.

Да се прехвърлят 82 хил. лв. от бюджета на Обединено счетоводство "Детски ясли" към "Целодневни детски градини и обединени детски заведения", решиха още плевенските общински съветници. Това се налага след влизането в сила на наредба на Министерство на здравеопазването, с която се преустановява храненето на деца от целодневни детски градини и обединени детски заведения от Детска млечна кухня. Досега от услугите на млечна кухня са се ползвали пет детски градини.