Д-р Костов: Настояваме временна комисия да разследва случая с горнооряховските лекари
Д-р Костов: Настояваме временна комисия да разследва случая с горнооряховските лекари / Дарик Плевен - архив

Синята коалиция няма да спре да иска създаването на временна анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около случая с мъртвото бебе в болницата в Горна Оряховица. Това заяви плевенският депутат от СДС д-р Цветан Костов, който като медик многократно подчерта, че СРС-тата не могат да заменят наука като съдебната медицина.

Целта е да се извади на яве съдебно-медицинската експетриза по случая, която така и не стана официално достояние, посочи той. Депутатът разкритикува вътрешния министър Цветан Цветанов, който си спести изказване в парламента по този случай, въпреки че бе поканен от Синята коалиция да направи такова.

Продължаваме да искаме създаването на една такава комисия и ако тя докаже по безспорен начин, че думите на вътрешния министър са най-обикновена клевета, ние настоятелно ще искаме неговата оставка, категоричен бе депутатът д-р Костов.

На 30 ноември в Горна Оряховица бяха задържани четирима лекари заради смъртта на недоносено бебе, а по-късно бяха освободени. От прокуратурата изнесоха скандални данни от разговорите между медиците, записани със СРС-та.

Сигнал в полицията срещу лекарите е подаден от 17-годишно момиче от Лясковец, което на 28 ноември е родило преждевременно дете. Девойката е заявила, че детето й е родено живо и било умишлено умъртвено от лекарския екип, който го израждал.

По информация от полицията, лекарите са съобщили на майката, че детето й е мъртво. Впоследствие медиците са забелязали, че новороденото момченце е живо и са го сложили в кувьоз. По-късно то било извадено от апарата и починало. По първоначални данни бебето е живяло около 20 часа.

Синята коалиция, БСП и ДПС се обединиха в искането си вътрешният министър да докладва за случая пред парламента, след като преди резултатите от експертизата, той прочете разпечатки от разговори между лекарите от горнооряховската болница, събрани чрез специални разузнавателни средства.