Бюрото по труда ще прави изнесени приемни
Бюрото по труда ще прави изнесени приемни / Dariknews.bg
Бюрото по труда ще прави изнесени приемни
44918
Бюрото по труда ще прави изнесени приемни
  • Бюрото по труда ще прави изнесени приемни

Бюро по труда Плевен ще организира изнесени приемни в някои от отдалечените населени места на общината. Това съобщи Недко Лачев, директор на институцията. По думите му, предстои до края на септември да се проведат срещи с кметове на селата, за да се уточни броя на регистрираните безработни, отдалечеността на самото населено място и имат ли възможност кметовете да осигурят транспорт на служителите от Бюрото по труда в Плевен до селата. Планира се подобни проиемни да им в Николаево, Ласкар, Беглеж и др. Според Недко Лачев, по този начин ще се спестят разходи на хората в малките населени места. Ще им бъдат предоставени същите услуги, както ако са посетили Бюрото по труда в Плевен и желаещите ще бъдат информирани за свободните работни места.

Недко Лачев поясни още, че в момента се наблюдава повишен интерес на гражданите към програмата "Аз мога повече" и подадените заявления за участие са 943. По ключови компетентности заявките от желаещи да се обучат са 589 на стойност 380 800 лв., а за придобиване на професионална квалификация заявленията са 354 за 430 800 лв. От 19 септември започва оценяването на заявленията и кандидатите ще бъдат уведомени дали са получили одобрение или отказ. Ако бъдат допуснати до програмата, до една седмица ще им се издадат писма за избор на доставчици за обучение. Досега имаше квоти за броя  на участниците в програмата, но това изискване вече е отпаднало, каза Недко Лачев. Срокът за подаване на документи изтича на 30 септември, а сред новите изисквания е кандидатите, които имат висше образование и искат да се включат в програмата, към документите си да представят освен диплома за висше образование, и такава за средно образование.

За да се помогне безработните в региона да си намерят работа, Бюро по труда Плевен ще организира и трудова борса. Тя ще се проведе на 18 октомври от 11.00 часа в зала "Плевен" и на нея ще бъдат поканени работодатели, обучаващи организации и търсещи работа лица. Целта е директен конкакт между тях, посочи директорът на бюрото по труда в Плевен.