Болницата в Луковит получи медицинско оборудване от принцесата на Саксония
Болницата в Луковит получи медицинско оборудване от принцесата на Саксония / lukovit.press

Принцесата на Саксония от български произход д-р Теофана фон Саксен дари медицинско оборудване на Многопрофилната болница за активно лечение в Луковит. Тя посети града в края на месец юни и прие благодарността на луковитчани за хуманното дело.

 

Секретарят на Община Луковит Камелия Василева връчи на принцесата благодарствен адрес, представителни плакети на Луковит, картина от местния художник Иван Ненов и дискове с творчеството на ненадминатия майстор на българското хоро Дико Илиев. От своя страна принцесата сподели задоволството си от личната загриженост и съпричастност на Кмета Иван Грънчаров и изрази готовност да продължи да помага на жителите на общината.

 

Дарението от д-р Теофана фон Саксен бе доставено в Луковит с два тира, като транспортирането бе осигурено от големия производител „Титан-Златна Панега цимент". Болницата в Луковит получи хидравлични легла, медицинско облекло, кушетки, шкафове, специални столове и други материали.

 

Принцеса фон Саксен е българка, но във вените й тече още руска и гръцка кръв. Дъщеря е на финансиста Петър Аладжов - директор на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Д-р Теофана е принцеса на Саксония в Германия след брака си с един от наследниците на кралската династия - саксонския принц Рудигер фон Саксен. Тя е патрон на Института за сърцето в Берлин и в това качество получава възможност да осигурява дарения, предоставени от германски болници. Повече от 20 години се занимава с благотворителност, осигурява и изпраща дарения от Германия за много наши болници.