/ dariknews
В навечерието на 141-та годишнина от Третия щурм за Плевен през Руско-турската война, Община Плевен, ХГ„Илия Бешков” и Регионален военноисторически музей-Плевен откриха изложба „Епопея за незабравимите български опълченци“ с автор д-р Тошо Пейков - доктор по социология, пътешественик и фотограф.

EPOPEJA
dariknews
 

Изложбата представя митрополит Антим – Екзарх Български, Иван Аксаков, Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Иван Тургенев, Дмитрий Менделеев, Василий Верешчагин, Оскар Уайлд, Уилям Гладстон, Джанюариъс Макгахан, Юджийн Скайлер, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго - интелектуалци, застъпили се за българската кауза и оказали морален натиск, благодарение на които през декември 1876 г. е свикана Цариградската посланическа конференция.

В резултат на получената политическа подкрепа от Европа и на обществения натиск, на 24 април 1877 г., с издаден в Кишинев Манифест на императора Александър II, Русия обявява война на Османската империя.

EPOPEJA
dariknews

При откриването, Емилия Зорнишка, която е директор на Военноисторически музеи – Плевен коментира пред гостите на събитието направеното от автора. „Изложбата е посветена на участието на Българското опълчение в Руско-турската война, но авторът се е постарал да подбере и подреди фотосите така, че самите образи и събития, които представя обхващат един много голям период – предисторията, дипломатическата подготовка на войната, действащите лица в нея и разбира се участието на Българското опълчение, което е в центъра на изложбата, както и тпва, което се случва и след войната“.

EPOPEJA
dariknews

Пред Дарик авторът на изложбата „Епопея за незабравимите бългрски опълченци“  д-р Тошо Пейков, който е доктор по социология и пътешественик – фотограф сподели подробности за пътя, който го е довел до тази поредна негова изява. Той подчерта, че една от ползите от изложбата „Епопея за незабравимите български опълченци“ е, че по повод организирането й, десетки картини и фотографии са извадени изпод праха на архивите:

„През 2007 г. започнах поредицата от изложби под мотото „България в блясък“, като първо беше „История на християнството по българските земи“, после „Обекти под закрилата на ЮНЕСКО“. След това направих „Васил Левски - възрожденци и възрожденските градове“ и „Владетели, бойци и дейци на Третото българско царство“, за да се стигне до „Епопея на незабравимите български опълченци“.
За настоящата изложба идеята дойде преди година - по време на честването на 140 г. от Плевенската епопея и в тази връзка избрах мотото „140 години - 140 образа на незабравимите български опълченци“, обясни д-р Тошо Пейков.

EPOPEJA
dariknews

„Във всеки един от тези образи аз открих тези мъже, които създадоха Третата българска държава, защото такава можеше и да няма ако не беше удържан проходът „Шипка“ и ако не беше превзет Плевен. Затова се радвам, че изложбата е именно в Плевен“, каза авторът.

EPOPEJA
dariknews

В 140 фотографии са представени 140 мига от живота на Българското опълчение.  Повече от година д-р Тошо Пейков събира богат архив за събитията свързани с Руско-турската война 1877–1878 г. Експозицията представя 60 архивни фотографии с техника на ръчно оцветяване, както и авторски снимки на д-р Пейков. 

Към всяка фотография има описание, история на събитието, запечатано в нея, информация къде се съхраняват оригиналните снимки и специална благодарност на музеите и институциите от организаторите на изложбата.

EPOPEJA
dariknews
 

Материалите са предоставени от музеите в страната. Регионален военноисторически музей Плевен е представен в изложбата със снимки от колекциите във фонда на музея. В Руско-турската война 1877–1878 г. участват като доброволци много руски лекари и медицински сестри, но малко от тях се знаят поименно.

Сред тях е Анна Павловна Прибылева-Корба, милосърдна сестра, за която се знае, че е участвала на бойното поле при Плевен. Регионален военноисторически музей Плевен предостави и снимки на „Опълченци от Плевенския край”,  „Полковник Яков Петкович - български военен лекар” и „Юлия Петровна Вревская”.

EPOPEJA
dariknews
 

С материали в изложбата участват Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, НВИМ - София, РИМ – Стара Загора, РИМ – Русе, РИМ – Кюстендил, РИМ – Разград, ХГ „Илия Бешков” - Плевен, Исторически музей - Карлово, Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства - Троян и други. 

EPOPEJA
dariknews
 

Изложбата досега е представена в Музея за история на София, Народното събрание, Казанлък и Националните чествания в Габрово. Авторът д-р Тошо Пейков обмисля издаване на луксозен исторически албум „Епопея за незабравимите български опълченци“.

Изложбата ще може да бъде посетена до 30 септември.

EPOPEJA
dariknews

EPOPEJA
dariknews

EPOPEJA
dariknews

EPOPEJA
dariknews

EPOPEJA
dariknews

EPOPEJA
dariknews