100 г. от рождението на Борис Христов отбелязва филхармонията с фрагменти от Набуко
100 г. от рождението на Борис Христов отбелязва филхармонията с фрагменти от Набуко / plevenska.filharmonia

Арии, дуети и хорове из операта "Набуко" на Джузепе Верди в изпълнение на гост-солисти и Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева ще прозвучат в концерта на Плевенска филхармония, посветен на 100 годишнината от рождението на знаменития оперен певец Борис Христов.

В програмата публиката ще чуе фрагменти от операта "Набуко", изпълнени от Елена Баръмова - сопран, Нико Исаков - баритон и Александър Носиков - бас.
На диригентския пулт ще бъде главният диригент на Плевенска филхармония Деян Павлов.

24 юни - 19:00 часа - Художествена галерия "Илия Бешков" - Плевен.

Борис Христов е роден през 1914 година в Пловдив. Започва певческата си кариера като хорист - още от малък пее в хора на патриаршеската църква „Св. Алексанъдр Невски", а от 1930 г. се влива в редиците на прочутия мъжки хор „Гусла".
Благодарение на своя уникален глас Борис Христов е забелязан в хора на храма лично от цар Борис III, който му осигурява стипендия за обучение в Италия.

Христов заминава за Милано през май 1942 г. на обучение и специализация при Рикардо Страчари (1875-1955), известен баритон от началото на XX век.
Често яде веднъж на ден с просяците в мензата на Ватикана и преживява войната и нацистки трудов лагер.
Оперния си дебют прави в ролята на Колин от операта „Бохеми" в Реджо ди Калабрия на 12 май 1946 г.

През следващите години се изявява в няколко роли в миланската Ла Скала, във венецианската опера Ла Фениче, в операта на Рим, в лондонската опера Ковънт Гардън, а също така и в оперните театри на Неапол, Флоренция, Барселона, Лисабон, Рио де Жанейро и др.

През цялото време на пребиваване в чужбина отношенията на Христов с комунистическото правителство в България остават напрегнати и на моменти враждебни, като на великият бас
често е отказвана входна виза за България,
включително и за погребението на баща му през 1961 г.
Желязната завеса го разделя и от младежката му любов - Пенка Касабова, сестрата на Гео Милев, и го среща с Франка де Рензис, която става негова съпруга.
Борис Христов умира в Рим на 28 юни 1993 г., но тялото му е пренесено за поклонение в софийската катедрала „Св. Александър Невски".

Именитият българин е обявен от ЮНЕСКО за Личност на 2014 г.(заедно с Ел Греко и Лермонтов).
Юбилеят от рождението му отбелязан от серия събития в България.