/ БТА
Общинските съветници прегласуваха с мнозинство решението за въвеждане на зоната
Общинските съветници в Монтана прегласуваха с мнозинство решението за въвеждане на "зелена зона" за платено паркиране в широкия център на областния град.

Решението за въвеждането на зелена зона беше върнато за ново обсъждане от областния управител Ивайло Антонов. Мотивите му бяха, че в решението няма икономическа обосновка за въвеждането на подобна мярка, не е проведено обществено обсъждане и то не е съгласувано с организациите на хората с увреждания.

От общинската администрация в Монтана показаха документи, че е съгласувано с организациите на хората с увреждания, че е проведено обществено обсъждане и приложиха икономическа обосновка по предписания в закона начин.

Областният управител на Монтана спря решение на Общинския съвет за въвеждане на „зелена зона“

Решението за въвеждането на зелена зона беше гласувано от 23 общински съветници, при пет въздържали се и трима против. То предвижда в новата платена зона се включват осем отделни паркинга, в които престоят на автомобил ще струва по 1 лев на час.

Зоната ще работи от 9:00 до 17:00 часа в делничните дни. Очакваните приходи от зелената зона са 191 000 лева годишно. Кметът на Монтана Златко Живков заяви, че новата платена зона се обособява с цел да се въведе ред в паркирането на автомобили в центъра на града, за което той е получил много препоръки от граждани на областния град.

Живков заяви, че автомобилите в Монтана вече достигат 80 000 броя и според него, не може всеки да ходи с колата си в центъра по всяко време без да плаща нищо.

Против решението за зелената зона за паркиране гласуваха общинските съветници от "Възраждане", които смятат, че с новата зона няма да се облекчи паркирането, а напротив - ще стане по-трудно, тъй като хората ще търсят място за своя автомобил в малките улички и около блоковете в центъра.

В момента в Монтана действа и "синя зона" за паркиране, в която един час престои се заплаща по 2 лева на автомобил, а на неплатилите се поставят скоби.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Цветомир Цветков, БТА