/ iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд 32-годишен, привлечен към наказателна отговорност за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Това съобщиха от прокуратурата.

В края на 2022 г. обвиняемият обитавал къща в с. Габровница, област Монтана. Злоупотребявал с алкохол, проявявал конфликтно-агресивно поведение. На 23.12.2022 г. той бил посетен от живеещия в съседство мъж по случай предстоящия празник. Двамата употребили значително количество алкохол.

В един момент обвиняемият нанесъл удари в областта на главата и лицето на съгражданина си, причинявайки му фрактури на носните кости. Поради голямото количество употребен алкохол и предвид възрастта, пострадалият не могъл да окаже съпротива на нападателя. След като го повалил на пода, обвиняемият му нанесъл пет удара с нож в областта на шията.

Забелязвайки, че пострадалият не се движи, нападателят отишъл до съседна къща и казал на стопанката й да извика екип на спешна медицинска помощ. Заявил, че пострадалият е паднал вследствие на прилошаване и си е ударил главата.

Жената незабавно се обадила на телефон 112 и съобщила за инцидента. На местопроизшествието пристигнал медицински екип, а след него и оперативно-следствената група, която направила оглед на местопроизшествието.

Тялото на мъжа било транспортирано в отделение „Съдебна медицина” при МБАЛ-Монтана за аутопсия.

В хода на разследването на престъплението е извършена съдебномедицинска експертиза, според заключението на която непосредствената причина за смъртта на пострадалия е острата кръвозагуба, развила се на базата на прободно-порезни наранявания в областта на шията.

От събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършител на престъплението. С действията си той е проявил изключителна ярост, ожесточение и садизъм. Понастоящем обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.