"От днес поетапно започва отмяната на режима на уличното осветление в Лом", съобщи кметът д-р Георги Гаврилов.

"Уличното осветление вече ще се пуска в 19:00 часа и ще се гаси в 6:00 часа. Технологичното време за преминаване към новия график за осветлението на всички места в централната част на града, кварталите и селата е 3 дни", уточни Гаврилов.

Община Болярово отмени режима на уличното осветление

Режимът на уличното осветление беше въведен на 21 януари 2022 година заради непосилните за общината сметки за ток. Уличните лампи се включваха от 18:00 до 23:00 часа вечерта и от 5:00 до 7:00 сутринта.

Тъмните улици доведоха до ръст на престъпленията през нощта, а злосторник използва тъмнината и запали в малките часове на нощта рампата за скейтборд в Дунавския парк в Лом, която беше изградена преди 5 години по проект с европейско финансиране и доставяше много радост на деца и младежи.

"При пожара съоръжението изгоря, а месец по-късно подпалвачът беше разкрит и заловен от полицията. Икономиите на електрическа енергия от въведения режим, действащите мерки за ограничаване на разходите за ток в общинските структури и финансовите компенсации от държавния бюджет доведоха до решението за отмяна на режима и възстановяване на уличното осветление", заяви кметът Георги Гаврилов.   
БТА