/ iStock
Служителите на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч ще се включат в протеста на работещите в библиотеките утре (20 май).

Протестът е символичен и библиотекарите няма да прекъсват работа, съобщи за БТА Мила Миронова, председател на синдикалната секция към КТ „Подкрепа“.      
   
Причината за недоволството е, че на 18 декември 2020 г. бе подписано Допълнително споразумение към Браншовия колективен трудов договор за библиотеките, в което бяха поставени условия за въвеждане на минималните начални основни месечни възнаграждения в бранша. Споразумението обаче не се изпълнява, посочи Миронова. 

„Настояваме пред правителството и народните представители това крайно неприемливо положение да бъде навреме и категорично променено. Българските библиотеки са принудени да работят в условията на приети, но неизпълнени стандарти за библиотечното обслужване, при това при крайно недостатъчно финансиране от страна на Министерството на културата. Тези обстоятелства ни изправят пред невъзможността да изпълняваме важните си обществени функции“, добави Мила Миронова.

Едно от исканията на библиотекарите преди актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г. е да бъде увеличен с 40 процента Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства са размер 10 288 863 лева. Настояват още и за увеличение на субсидираните бройки на регионалните библиотеки - от 1177 на 1200.
БТА