Корнелия Маринова кмет на Ловеч
Корнелия Маринова кмет на Ловеч / БГНЕС, архив
Увеличението от 40 процента на заплатата си кметът на Ловеч Корнелия Маринова ще дарява ежемесечно за общинския фонд по бедствия и аварии. Това заяви тя за БТА, след като общинските съветници приеха предложението ѝ за увеличение на основните месечни работни заплати на кмета на общината и кметовете на кметства. 

Маринова посочи още, че първите няколко месеца увеличението ще превежда за преодоляване на последиците от наводнението в Карловско и в помощ на пострадалото население там като продължение и на дарителската кампания, която община Ловеч обяви преди дни.

„Предложението, което съм внесла, не е целяло аз като кмет да се възползвам от увеличената работна заплата, а да си изпълня докрай задължението, което имам към общинската администрация“, посочи Маринова.

Деца с изявени дарби от Община Ловеч ще получат стипендии

По думите ѝ с реализираните икономии за 2021 г. и след одобрен допълнителен трансфер по бюджета на община Ловеч за увеличаване на трудовите възнаграждения на общинската администрация с Постановление на Министерския съвет от 29 юли т.г. на два пъти по 20 процента са вдигнати заплатите на общинските служители и кметските наместници – от 1 април и от 1 юли т.г.

„Единствените, които останаха без увеличение, тъй като Законът за местното самоуправление и местната администрация изисква да има решение на Общинския съвет, това са кметовете на населените места, както и управленският екип на общината и председателят на Общинския съвет, за чиито заплати се ползва за база заплатата на кмета, приета с решение на Общинския съвет“, каза още Корнелия Маринова.

По думите ѝ  така в община Ловеч вече ще има средна работна заплата, съизмерима с другите общини в страната.

Тя поясни, че увеличението на заплатата и на кметовете на кметства, и на кмета на община Ловеч е с 40 процента. Заплатата на общинския кмет става от 3802 лева на 4562 лв.
Заместник-кметовете получават 80 процента от заплатата на кмета, а председателят на Общинския съвет – 90 процента.

По данните на Маринова средната брутна работна заплата на общинската администрация за юли е била 1181 лева, като от 2016 г. всяка година се увеличава.

С тези увеличения постигнахме пропорционалност и съизмеримост на трудовите възнаграждения и прилагането на еднакви правила за всички нива на администрацията, каза още кметът.
БТА