/ община Ловеч
По информация на общините в Ловешка област, предоставена на областния управител на Ловеч Виктор Стойчев, до момента на тяхна територия убежище са получили 143-ма, има готовност за още 140 украински граждани, съобщават от общинската администрация.

По данни на община Ловеч 87 са настанени в два хотела в Ловеч, подадена е заявка за настаняване на 30 човека в учебния център на националния статистически институт в село Сливек. Подготвен е и един частен апартамент в ж.к. „Младост“, където се очаква да се подслони петчленно семейство.

Свободните места за настаняване, собственост на община Ловеч, са три апартамента в ученическото общежитие с общ капацитет 15 човека и къща за 8 човека. Предприет е и спешен ремонт на три общински жилища, където впоследствие може да бъдат приети 12 души.

В община Троян са настанени 33-ма украински граждани на шест адреса. В община Луковит – 19 в частна база, там нямат общински имоти за настаняване. В община Тетевен към момента няма настанени, но има готовност за четирима в Тетевен и 15 в село Български извор и с възможност за изхранване. Община Априлци разполага с 50 места в семеен хотел „Саня“, опция, която бе представена вчера и пред областния управител от собственика на базата, към момента няма настанени украинци.

Останалите общини – Угърчин, Ябланица и Летница, нямат настанени и не разполагат с общински имоти за това.

Координатор за поддържане на връзка и взаимодействие с областната администрация са посочили общините Априлци, Тетевен, Троян, Угърчин и Ловеч.

Областният управител Виктор Стойчев свиква в петък заседание на областния съвет по сигурност в разширен състав. Той е препоръчал общините да проучват и потребностите на бедстващите хора, за да може БЧК да им предостави необходимото. Той е обявил и денонощни телефони за връзка – 0886182572 и 068 601074, на които българите, които желаят да окажат подкрепа или вече са предоставили подслон, да посочат от какво имат нужда, а и за да бъдат обхванати всички новодошли. 

Междувременно е станало известно, че тази вечер в базата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ в тетевенското село Рибарица - хотел „Рибарица“, ще пристигнат 80 украински граждани, допълват от администрацията.
БТА