Работниците в ОЦК подхванаха съдебни дела срещу Захариев
Работниците в ОЦК подхванаха съдебни дела срещу Захариев / netinfo

Металурзите от ОЦК масово подхващат съдебна процедура срещу ръководството на комбината. Към 12 часа днес над 116 бяха внесените в Районния съд в Кърджали извлечения от ведомостите за заплати, съобщи председателят на структурата на КТ „Подкрепа" в комбината Ани Георгиев. Според него до края на деня поне още 200 металурзи ще го направят, като това ще послужи за издаването на изпълнителни листове. Това трябва да стане в срок от 2 седмици.

С изпълнителните листове работниците ще могат да изискат от съдия-изпълнител да наложи запор на банковите сметки и имуществото на Захариев. По този начин металурзите могат да си получат заплатите и законните лихви върху просрочените задължения. От КНСБ уточниха, че целта е да се изпревари евентуалното обявяване на Оловно-цинковия комбинат в несъстоятелност, защото тогава исковете на металурзите ще отпаднат.

Продължават и едночасовите бликади на изхода на Кърджали за Хасково през с.Мост. Днес протестиращите работници от ОЦК отново затвориха участъка пред завода от 9.30 до 10.30 часа, скандирайки "Захариев вън! Захариев в затвора!".

Междувременно стана ясно, че към днешна дата в Бюрото по труда в Кърджали са се  регистрирали 49 металурзи, напуснали завода. Директорът на Бюрото по труда Валентин Грудев уточни, че статутът на работниците е уреден във връзка с приложението на чл.327 от Кодекса на труда, който визира съкращаване на щатове и  получаването на обезщетения от НОИ - мярка, за която е настоял и министърът на социалното министерство Тотю Младенов.