Пламен Димитров: Все още няма условия за общонационална стачка
Пламен Димитров: Все още няма условия за общонационална стачка / netinfo

 Въпреки натрупалото се социално напрежение в някои сектори като БДЖ, Спешната помощ, земеделието, все още няма условия за общонационална стачка в България, заяви в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той бе в града край Водното огледало заедно със заместника си Валентин Никифоров за участие в обучителен семинар  за действията на синдикатите по време на криза, както и за среща с новоизбраните кметове в областта.

Според Димитров условия за общонационална стачка би могло да се появят в ранната пролет на 2012 година, като тежката зима допълнително ще акумулира социално напрежение.

По думите на синдикалния лидер готвената за 24 ноември стачка в железниците е от голямо значение не само за сектора на БДЖ. „От нея и резултатите, които ще постигне зависи бъдеще на синдикатите в България въобще" предупреди синдикалистите Пламен Димитров.

При срещата си със синдикалния лидер кметовете от облстта са алармирали, че  предстоящото  съкращаване на три влака, свързващи област Кърджали с вътрешността на страната не само ще лиши населението от  ж.п. транспорт, но ще се отрази пагубно върху местната икономика. Според градоначалниците особено ще пострада бизнеса  със скално-облицовъчни  материали.     

Кметовете от Кърджалийско са  изразили пред Пламен Димитров   и сериозните си опасения от исканото 15 %  съкращаване на щата в общинските администрации.„Ако това стане хората няма да ползват две трети от услугите, особено в социалната сфера", смятат общинарите.

„В тежки времена на криза местната власт ще играе все  по-важна роля. Върху нея ще се стоварят и по-големи отговорности, затова синдикатите трябва да чуват по-често  гласа й ",  каза Пламен Димитров.