От НАП-Кърджали предупреждават търговците за мними данъчни
От НАП-Кърджали предупреждават търговците за мними данъчни / netinfo

 В офиса на Териториалната дирекция на НАП в Пловдив са постъпили сигнали, че през последните няколко дни по търговските обекти са се появили лица, представящи се за данъчни служители и са искали кешово плащане на глоби от търговците. За мнимите данъчни са уведомени и в офиса на приходната администрация в Кърджали. От там призовават, при проверки търговците непременно да изискват легитимация от проверяващите ги, което става със служебна карта.  От офиса на НАП в Кърджали напомнят още, че размера на налаганите санкции не се определя на място в момента на проверката и никога не се плащат кешово, а това става по банков път.

            Във връзка със започналите масирани проверки на данъчните относно връзката на касовите апарати с приходната администрация, от офиса й в Кърджали съобщават, че за първите два дни от началото на проверките в областта са проверени 64 търговски обекта. Всички са били изрядни и касовите им апарати са в онлайн режим с приходната администрация.

В края на март близо четири хиляди касови апарата в област Кърджали вече имаха дистанционна връзка с Националната агенция за приходите. Последният срок за свързване с НАП изтече на 2 април, а от 3-ти стартираха и проверките.

От офиса на НАП в Кърджали напомнят, че на глоба подлежи и търговец, който след 2 април използва едновременно фискално устройство, свързано с приходната агенция и такова от стария тип. Всяка продажба, извършена след крайния срок с касов апарат, който не отговаря на изискванията, може до доведе до неблагоприятни последици за търговеца, предупреждават от НАП и призовават лицата да направят необходимото да осигурят дистанционна връзка, съгласно нормативните изисквания, за да се избегне налагането на санкции.