Изследвайте се за остеопороза
Изследвайте се за остеопороза / netinfo
На 13 август в Кърджали ще се проведе кампания за определяне на личния риск от остеопороза .
Кампанията цели да се обхванат рискови групи от населението, които до момента не са изследвани. В Кърджали тя се организира съвместно от РИОКОЗ и местния специалист д-р Диана Йорданова.
Желаещите могат да се запишат на телефон 6-40-30 всеки ден от 14 до 16 часа. Цената на прегледа е 10 лева. Д-р Йорданова ще извърши прегледите на 13 август от 8 до 17 часа в кабинета си на бул.”Тракия” 23 – Център по остеопороза.
Кампанията за определяне на личния риск е под егидата на Министерството на здравеопазването и Асоциация “Жени без остеопороза” и ще се проведе в 20 български града, сред които и Кърджали. Тя включва два етапа на развитие. Първият е за определяне на рисковите фактори чрез попълване на Едноминутния тест за оценка на риска и скринингово измерване на костна плътност. Вторият етап ще стартира през месец септември и включва ежемесечни беседи за населението, които ще се изнасят от лекари на РИОКОЗ и центровете по остеопороза. На тях ще се разглеждат основните фактори за възникване на заболяването и необходимите профилактични действия, които всеки гражданин следва да предприеме.
Остеопорозата причинява тежка инвалидизация. Тя е на трето място по предизвикване на смърт след сърдечно-съдовите заболявания и рака. Това е “тихо” заболяване, което се развива бавно и незабелязано. След диагностика, резултатът от изследването насочва към необходимите профилактични или терапевтични мерки. Най-съществената профилактика е изграждането на максимално здрав и плътен скелет през детството и юношеството. В зряла възраст изграждането на профилактична програма трябва да включва всички елементи с доказано благоприятен ефект върху костите. Достатъчен хранителен прием на калций и витамин D са ключови фактори в поддържането на здравината на скелета. Необходим е възрастово съобразен активен двигателен режим в съчетание с правилно хранене и липса на вредни навици като тютюнопушене и прекалена консумация на алкохол.
Остеопорозата може да бъде предотвратена, а веднъж възникнала – да се лекува твърде успешно със съвременни лекарства.