ГЕРБ-Ардино: ДПС умишлено обезглавява болницата
ГЕРБ-Ардино: ДПС умишлено обезглавява болницата / netinfo

Съветниците от ПП ГЕРБ в Ардино напуснаха заседанието на ОбС след скандално решение за освобождаване на д-р Калоян Персенски, медицински управител на общинската болница. Мнозинството на ДПС отхвърли предложената от него оздравителна програма и гласува за прекратяване на правомощията му. Предложението не бе включено в дневния ред на сесията, не е разгледано в постоянните комисии, предлага се в нарушение на правилника и на практика е стъпка към закриване на болницата, което ще има тежки последици за местното население, реагираха от ГЕРБ.

Те са категорични, че управляващите в Ардино демонстрират псевдозагриженост за оцеляването на болницата,     а реално абдикират от задълженията си към нея. 

Съдбата на здравното заведение предизвика разгорещени двучасови дебати в местния парламент. Д-р Персенски предложи финансов план за икономии от над 70 000 лева до края на 2012 г, който ще стопи до минимум задълженията на болницата. Той отхвърли като нецелесъобразни предложенията на мнозинството за временно затваряне на две от четирите отделения в болницата и заяви, че това ще доведе до съкращаване на приходите и загуба на специалисти.

Според разчетите, финансовото състояние на МБАЛ - Ардино през 2011 г е далеч по-добро от това през 2010-та. При прогнозна субсидия от 426 000 лева за миналата година здравното заведение е получило 527 000 лева, което доказва, че болницата се стабилизира и няма никакво основание да се правят реформи в посока закриване, преобразуване или смяна на мениджмънта, категорични са от ГЕРБ.

По думите им ДПС умишлено обезглавява болницата, с което не само накърнява достойнството на един доказан професионалист, но е в ущърб на хората, които ще бъдат лишени от медицински грижи.