Два случая на Марсилска треска
Два случая на Марсилска треска / netinfo
Два случая на Марсилска треска са регистрирани в РИОКОЗ за месец юли. За първото полугодие няма заболели от кърлежовопреносими болести.

Мъж на 42 години от село Жинзифово, заболял на 23 юли  и момиче на 10 години от село Калоянци, заболяло на 27 юли, бяха хоспитализирани в инфекциозно отделение на МБАЛ “Д-р Ат.Дафовски” в Кърджали. От епидемиологичното проучване се установи, че няма данни за ухапване от кърлеж, но и двамата заболели посочват отглеждането на крави, кучета и котки в дома си, опаразитени от кърлежи, което е най-вероятната причина за заболяването им.

Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване от групата на кърлежовите петнисти трески. Началото на заболяването е внезапно, с кратнкотрайно втрисане и темепература от 39-40 градуса. При 30-50% от болните на мястото на ухапване от кърлежи се явява “черно петно” с диаметър 2-3 мм. На втория-третия ден от заболяването по цялото тяло, лицето, дланите и стъпалата се появява обилен петнист обрив.

Профилактични мерки – унищожаване на бездомните кучета, редовно обезпаразитяване на домашните животни, както и лични мерки за предпазване от ухапване от кърлежи.

Препоръки при ухапване – посещение при личния лекар за свлаяне на кърлежа и последващо наблюдение.