Доган разпусна ръководството на ДПС в Кърджали, ще търси баланс
Доган разпусна ръководството на ДПС в Кърджали, ще търси баланс / netinfo

Разпуснат Общински съвет на ДПС, назначаване на служебно оперативно бюро  на негово място и четирима отстранени от всякакви лидерски позиции, за да поразмислят, е резултатът от разкола в ДПС Кърджали, продължаващ вече месеци наред. С това свое решение от 7 февруари ръководството на партията официално легитимира разцеплението в смятаната за една от най-силните в страната свои организации. 

Днес всички участници в конфликта отказват да коментират публично ситуацията и в крайна сметка ще бъде ли нанесен удар върху най-силната ДПС организация в страната. На ход е подготовката на общинската конференция, която е вменена на служебното оперативно бюро и на която ще стане ясно кой ще ръководи местната структура на ДПС в Кърджали.

Решението за отстраняването на Ехлиман Чобан-бивш заместник-председател на ДПС край Арда, бившите общински съветници Бахар Палова, Веляйтин Вели и Юсеин Раим от Общински съвет на ДПС - Кърджали е взето много трудно на база обширен и задълбочен анализ и множество срещи с представители от региона. „Назначеното Служебно оперативно бюро ще организира и проведе общинска изборна конференция, на която ще бъде излъчен съставът на новия Общински съвет на ДПС в град Кърджали", се съобщава в съобщение до медиите от пресцентъра на Централното оперативно бюро на ДПС.

В служебното оперативно бюро, начело на което застава Мухарем Мухарем, влизат представители на двете враждуващи страни в конфликта, за да се търси и намери баланс, по думите на лидера на движението Ахмед Доган. В него влизат бившият председател на структурата в Кърджали, кметът Хасан Азис, но и хора от т. нар. вътрешна опозиция като бившия зам.министър на вътрешните работи Раиф Мустафа, който в момента оглавява местния парламент, ексдепутатите Расим Муса и Мюмюн Емин, както и някои младежки лидери на ДПС в града край Водното огледало.

От централата на ДПС признават още, че в общинската организация на ДПС Кърджали е създадена неблагоприятна обстановка, породена от междуличностни конфликти.

Първите публични проявления на разкола в ДПС се появиха още по времето на предварителните номинации при издигане на кандидатури за кмет във вътрешнопартиния избор през октомври 2011 година. Тогава мнозинството от членовете на ДПС посочиха Хасан Азис за този пост, при това за трети мандат. Следващата „битка" беше за това, кой да оглави Общинския съвет в Кърджали, като кандидатурите бяха две - тази на приближени до кмета Азис Ниязи Шакир и Раиф Мустафа. След балотажно гласуване в местния парламент тогава спечели Шакир, но той престоя на този пост едва до следващата сесия, когато пък бе избран опонента му. Причината за обръщането на вота бе спуснатата директива на лидера Ахмед Доган с мотивацията да се намери баланс на представителството в ръководните публични органи.