До 3 години затвор грозят собственика на ОЦК Валентин Захариев
До 3 години затвор грозят собственика на ОЦК Валентин Захариев / netinfo

До 3 години затвор и глоба от 5 000 лева грозят собственика на ОЦК-АД Кърджали Валентин Захариев. Това стана ясно след срещата на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов при областния управител на Кърджали, в която участваха и представители на Окръжна прокуратура, Инспекцията по труда, Бюрото по труда и полицията.

Министър Младенов заяви пред журналисти, че още днес ще сезира Окръжна прокуратура във връзка с член 227 "б", ал. 1 от НК.

Според него търговец който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок  от спиране на плащанията не заяви това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до 5 хиляди лева. Министърът заяви, че с наказанието по алинея  първа  от член 227 „б" се наказват и лицата, които управляват и представляват търговското дружество или кооперация, ако в 30-дневен срок от спиране на плащанията не са поискали от съда да открие производство по несъстоятелност.

Тотьо Младенов съобщи още, че ОЦК има задължения към ВиК в размер на над 76 хиляди лева, община и други кредитори  въз основа на които  ще настоява незабавно да започне проверката на предприятието по член 227 от НК.

Освен това стана ясно, че днес повече от 300 работника са подали до работодателя искания да бъдат издадени счетоводни извлечения за  дължими работни заплати. По настояване на министър Младенов Инспекцията по труда ще проконтролира процеса, за да може отговорите да бъдат получени в най-кратки срокове и да бъдат предоставени в съда.

С издадените изпълнителни листове работниците ще могат да се обърнат вече и към съдия изпълнител, за да се запорират сметки и имущество на ОЦК.

По думите на министър Младенов в полицията тече и друга проверка дали от страна на собствениците ОЦК не е воден умишлено към фалит. „Ако има основание да се сезира прокуратурата и в тази връзка, ще го направим", коментира още министърът.