/ Thinkstock/Getty Images
Астрономи на различна възраст от 14 населени места в страната, сред които ученици, студенти и учени, за поредна година се събират на лятна лагер-школа в курорта "Бели брези" край Ардино. Списъкът със задачи, които ще бъдат изпълнени в тазгодишното издание, е с широк спектър, съобразен с възрастта на участниците, като включва и наблюдение на транзит на екзопланети, каза за БТА дни преди началото на школата нейният технически ръководител и директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали Агоп Узунбохосян.

Той уточни, че тази година школата ще започне на 21 юли, ще продължи 15 дни и за разлика от други години, този път обект на наблюдение няма да бъде метеорният поток Персеиди. За сметка на това ще бъдат наблюдавани два други потока като делта-Аквариди (делта на Водолей) и алфа-Каприкорниди (алфа на Козирог). „Ще бъдат наблюдавани също променливи звезди, като тежестта започва да пада върху фотографските наблюдения, както и спектри на планети в Слънчевата система“, допълни техническият ръководител на школата.

За първи път от тази есен резултатите от наблюденията ще бъдат събирани и отпечатвани в бюлетин. „Малко закъснели сме с това, но пък няма пречка неща, които сме правили предходни години, също да намерят място в планирания бюлетин“, обясни Агоп Узунбохосян. Той уточни, че резултатите от наблюденията не остават само в архива на школата, а някои от тях биват публикувани в научни бюлетини. 

В школата по астрономия участват основно ученици, но има и студенти, докторанти, професори, научни работници, като участие са заявили проф. Илиан Илиев от Института по астрономия при БАН, както и проф. Валентин Димитров от Европейска южна обсерватория (ESO).

Първата лятна школа по астрономия се провежда през 1970 г., като тази година е нейното 52-ро издание. През всички тези години инцидентно е била на 1-2 други места, различни от курорта „Бели брези“ край Ардино.
БТА