/ iStock/Getty Images
Астрономите откриха най-бързо разрастващата се черна дупка за последните девет милиарда години, предаде ДПА, като цитира Австралийския национален университет.

Черната дупка, с маса от три милиарда слънца, поглъща еквивалента на една Земя всяка секунда и свети 7000 пъти по-ярко от цялата светлина от нашата галактика, твърдят астрономите, които са я открили.

Находката е дело на международен екип, работещ под ръководството на учени от Австралийския национален университет. 

"Астрономите търсят обекти като този повече от 50 години. Те са открили хиляди по-бледи, но този удивително ярък се е промъкнал незабелязано", каза водещият изследовател Кристофър Онкен. Той определя откритието като "много голяма, неочаквана игла в купа сено."
 
"Сега искаме да разберем защо този обект е различен - случило ли се е нещо катастрофално? Може би две големи галактики са се сблъскали една в друга, насочвайки много материал към черната дупка, за да я захранят", казва експертът.

Според екипа черната дупка е 500 пъти по-голяма от черната дупка в нашата Галактика. Това означава, че може лесно да бъде видяна от всеки с приличен телескоп, поставен в тъмна зона.

Информация за откритието е публикувана в arXiv.org.
БТА