Директорът на РДСП Кърджали Цветомир Хаджиев.
Директорът на РДСП Кърджали Цветомир Хаджиев. / Павел Тенчев
13 са международните осиновявания в област Кърджали през 2018 година като част от тях са  на деца отглеждани в приемни семейства, а други са от детски центрове, обяви на пресконференция  директорът на РД „Социално подпомагане” в Кърджали Цветомир Хаджиев.
Той изнесе данни за регистрираните приемни семейства на територията на областта към 28 февруари 2019 година, възползвали се от услугата „Приемна грижа”.  31 са те, като в 19 от тях има настанени 23 деца /с три по-малко от 2018 година – б.а./, а в останалите 12 –не.
Осиновяванията и реинтеграцията са най-честата причина за прекратяване на приемната грижа, коментира Хаджиев. „Шест от регистрираните приемни семейства са без настанени деца, тъй като тези, за които са се грижили вече са осиновени”, каза той. Като друга причина за прекратяване на регистрацията на приемни семейства Хаджиев посочи миграционните процеси в областта. Според него някои са напуснали областта като са отишли да живеят или във вътрешността на страната, или в чужбина.
Към настоящия момент на територията на област Кърджали липсват приемни семейства, желаещи да полагат грижа за деца с увреждания и деца с девиантно поведение. В същото време от отделите „Закрила на детето” към местните дирекции са направили анализ, според който са необходими именно приемни семейства за деца с увреждания, с девиантно поведение и за деца от 0 до 1 година, каза още Хаджиев.