Земеделските производители не искат да се сдружават за пари от ЕС
Земеделските производители не искат да се сдружават за пари от ЕС / netinfo

    87 са изготвените бизнеспланове от областната служба "Съвети в земеделието" по мярката "Млад фермер". 49 от тях вече са одобрени, по един е отказан финансиране, а останалите 37 изчакват одобрение.

   Най-много от кандидатите са декларирали производство свързано с череши, картофи, един е с арония, двама са пчеларите. Кандидатите с висше образование без оглед на специалността са повече от висшистите със земеделска специалност.

    5 са бизнесплановете  за преструктуриране от полупазарно в пазарно стопанство. При тях тендецията е да се увеличи делът на продукцията предназначена за пазара, а не за лична консумация.

   Няма  кандидати по мярката "Създаване на организация на производителите", с която се цели  производители на еднакъв тип продукция да търсят общи пазари.

   "През месец март  земеделските производители ще могат да кандидатстват за финансиране за единица обработваема площ. Пари за декар ще се получават на няколко основания", заяви началник сектор областна служба "Съвети в земеделието" Илияна Иванова.