националният конкурс за детска рисунка
националният конкурс за детска рисунка / Дарик- Кюстендил
Започва националният конкурс за детска рисунка ”Пролет върху листа”- 2020 г., организиран от община Кюстендил.

Темата „Пролет върху листа” е свободна и креативна. Децата имат възможност да изявят своето творчество, да импровизират с различни изобразителни материали и да създадат пролетни пейзажи и натюрморти, цветя, фигурални композиции или свободни изображения в пролетна хармония.

През годините конкурсът се превърна в утвърден форум на детското творчество и се радва на много широка популярност в цялата страна. Хилядите получени рисунки го превръщат в представителна извадка за нивото на детското творчество в наши дни.

С поставеното начало на конкурса през 2008 г. пролетта в град Кюстендил идва с хилядите рисунки на децата на България.

Конкурсът се провежда в три възрастови групи и една група без възрастови ограничения, както и една група Международно участие (за чуждестранни участници).

Възрастовите групи, в които могат да участват деца и ученици, са: I група - включваща деца от 4-ти, 5-ти и 6-ти клас; II - група, включваща деца и юноши от 7-ми, 8-ми и 9-ти клас и III група - включваща юноши от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас. Групата без възрастови ограничения е за деца и юноши със специални образователни потребности. Групата Международно участие за ученици от български общности в чужбина или за чуждестранно участие.

Всички участници в Национален конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа” могат да участват с едно свое произведение в предпочитан от тях вид, техника и жанр с всички видове живописни, графични и приложни техники, като произведението трябва да е на картон с размер 35/50 см.