Видовден: Добър 4.55 за Петър Паунов и среден 3.44 за Общински съвет
Видовден: Добър 4.55 за Петър Паунов и среден 3.44 за Общински съвет / Дима Кирилова, Дарик радио

 За 44.3% процента от жителите на община Кюстендил, общината не е хубаво място за живеене. 20.8% казват, че в голяма степен тя е хубаво място, това сочат данните от представително за община Кюстендил изследване.  Доволни са най- вече възрастните, хората с основно и по- ниско образование, пенсионерите и работещите на изпълнителска длъжност. Най- критични са младите- до 39 години, висшистите, работещите на ръководна длъжност, хората без доходи.То е обхванало 400 души над 18 години, направено е  по телефона, в периода 25-28 септември 2012 г. Изследването е направено от агенция "Естат" по инициатива на  "Видовден" и гражданско обединение "ДНЕС".

Данните от проучването, представени днес, сочат, че за 53.8% от жителите на общината , животът им по- скоро не се е променил след влизането на страната в ЕС.

Средната оценка за община  Кюстендил е добър 3.54. Оценката за работа на кмета Петър Паунов е добър 4.55, на Общински съвет- среден 3.44 и на общинска администрация- добър 3.87. Най- ниски оценки дават градското население, младите, висшистите.

Като основен проблем в общината е определена безработицата от 59% от анкетираните, следвана от ниските заплати и пенсии и ниският стандарт на живот.

Сравнено с икономическото състояние на други общини, Кюстендил е в средата , след Бургас, Варна, Пазарджик, Добрич, Шумен и преди Монтана, Разград, Ямбол, Търговище.Работата на кмета Петър Паунов  се оценява на пето място, след кметовете на Бургас, Пазарджик, Монтана, Добрич и преди кметовете на Разград, Шумен, Варна, Ямбол, Търговище.

76% от анкетираните се чувстват напълно или в значителна степен пренебрегнати от местните политици.

"Няма място нито за задоволство, нито за недоволство, а за тревога. Хубавото в констатациите е , че хората ни занимават все по- малко с проблемите на местната власт, а фокусът се измества към проблемите на централната  власт- безработица, икономика.Тук ще е любопитно да се чуе, ако сте направили изследвания, какви биха били оценките на финансовия министър, съотнесени към оценките на кметовете. Различното в Кюстендил е , че ние и в момента сме в предизборна ситуация , проблеми с работата на ОС и странните политически конфигурации в него", коментира Петър Паунов .