Васил Русаков, Калин Гелев, Славчо Коларски
Васил Русаков, Калин Гелев, Славчо Коларски / netinfo
Васил Русаков: "Велбъжд" ще се спаси, няма да се предам, не крадем пари
93369
Васил Русаков: "Велбъжд" ще се спаси, няма да се предам, не крадем пари
  • Васил Русаков: "Велбъжд" ще се спаси, няма да се предам, не крадем пари
Президентът на ФК “Велбъжд”, Васил Русаков е на 90% сигурен, че мъжкият отбор ще запази мястото си в Трета Югозападна лига / бившата “В” група /. В специално интервю за Дарик, той отговори на повечето въпроси на феновете на футбола в Кюстендил, притеснени от състоянието на клуба, в това число и на ДЮШ. Русаков бе категоричен, че парите, които се получават като субсидия от общината не се крадат,а отиват основно за школата и разходите за транспорт, съдийски такси, хонорари на лекари и охрана.
Президентът на “Велбъжд” призова: “В труден момент трябва да се обединяваме. Най- лесно е да кажеш този е боклук, този става, а този не става. Аз съм си лишил семейството, фирмата, за да мога да се занимавам с клуба, от това нямам никакви облаги, заразен съм като фен, то трябва да има и такива, откачени хора като нас навсякъде иначе няма да го има футбола. На мен ми е най- лесно да хвърля кърпата.
Аз няма да се предам, имам доста съмишленици, които помагат. Мисля, че ще намерим още хора да помагат. Мислим за школата и като методика и за нова спортно техническа база”.
 
Защо мъжкият отбор на “Велбъжд” е на предпоследно място в Трета Югозападна лига и ще запази ли мястото си в групата?
 
“5- 6 отбора сме с един актив от точки, в разлика от 3 точки. Сега почват по- леските мачове, досега играехме само с лидерите  и то доста успешно- “Миньор”- Перник и “Сливнишки герой”- Симитли, от които загубихме с по 0:1. Единствено играхме много слабо с “Хебър”, загубихме със 7:1. За 14 дни изиграхме 4 мача, аматьори сме, някои от момчетата работят и просто имаше натрупана умора, досега нас така отбор не ни е надигравал. Обичайно добре седим на терана, но все нещо не ни достига.
Не мога да проумея и от 3- 4 дни съм изнервен от някои футболисти, за 20 секунди го изгониха Адриян Бачовски за 2 жълти картона, срещу “Рилски спортист” в Самоков и сега ще почива 3 мача. Ние се провалихме от вътре в този мач, с този червен картон”, коментира Васил Русаков.
 
Предстои решаващ двубой с пряк конкурент, като “Вихрен”- Сандански?
 
На 90% съм сигурен, че ще останем в групата. Задължително трябва да ги победим за да се внесе спокойствие в отбора. От наша странна всичко се прави, което е по силите ни- тренировки, възстановяване, сауна. В техните крака и глави е оставането на “Велбъжд” в групата.
Следва гостуване на “Сливнишки герой” и идва друг пряк конкурент “Балкан”- Ботевград. Мисля, че ще победим и “Балкан”, но играем мач за мач.
Нашият отбор е млад 18- 20 годишни са момчетата и двама, трима на по 25- 26 г.”.
 
Има ли конфликти между футболистите от Кюстендил и от София? Помага или пречи софийски спонсор?
 
“Ние, на този човек трябва да сме благодарни, защото той нищо не иска, а е дошъл и помага, и си дава парите. Тук в Кюстендил никой не помага. Футбол, спорт, всичко се прави с пари.
В момента 8- 9 титуляри са кюстендилци, двама или трима играят от София. Какво направиха в едно Лозно, футболисти, които напуснаха “Велбъжд”? На тях им бе дадено шанс в мъжкия отбор, но те в селската група не могат да играят, а имат претенции, ако два мача не е пуснат титуляр, става и си тръгва.
Пример е Александър Димитров, най- лансирания футболист, ходи по “Добруджа” по “Царско село”, върна се, бе титуляр и си тръгна 5 мача преди края на есенния полусезон, без обяснение”, коментира президентът на ФК “Велбъжд”.
70-80% не го приемат отбора за кауза. Не искам всички да се приятели и да се целуват вътре, но като излязат на терена да се раздават, обединението е около емблемата “Велбъжд”. Този човек от София е откачен за мен, дава си парите, а не взима нищо от града и общината.
В колектива има 2- 3 зрънца, най- лансираните и съжалявам, че не ги изчистихме по- рано. Сега от няколко кръга има колектив. Не може всички да са титуляри. Важното е, даде ли ти се шанс, да се възползваш от него. Няма протекции към никой.
На нас сега ни е най- необходимо обединение, за да може да се помогне на мъжкия отбор”, каза още Русаков.
 
За какво се харчат парите от Община Кюстендил, около 100 000 лв.?
 
Получаваме по 9 500 лв. на месец, 10 месеца в годината. Тези пари отиват основно за ДЮШ- транспорт, съдийски, охрана, лекар. За мъжкият отбор почти нищо не остава от тази субсидия. Намираме някакви дребни заплати, на 10-11 футболисти от приятели и спонсори. Всеки месец даваме отчет в общината, с фактури и документи. Всеки вика- тези ги крадат?! Не, не ги крадат. Най- скъпото перо е транспорта, защото нямаме собствен, около 3 700- 4 500 лв. за ДЮШ и мъже на месец, плюс съдийските 2 500- 3 500 лв., плюс парите за лекар, линейка и охрана, а и от МВР повишиха хонорарите за охрана”, заяви Русаков.
 
Как ще отговорите на критиките към старши треньорът на мъжкия тим Юлиян Кръстев?
 
“Юли бил много добър, не им се кара, не излиза на мачовете да вика, да крещи. Дойде Хаздай, бил  луд, много крещял, бил ги обиждал, угодия няма.
 
Според мен, Трета лига трябва да развива юношите. Тя да е за футболисти до 23 години, за да може от 17- 18- годишни да им даваме шанс в мъжкия отбор. Ние налагахме млади футболисти и сега се борим за оцеляване.
В по- малките общини като Радомир, Разлог, Симитли, те нямат школи, имат по 1- 2 отбора, ползват ученически транспорт, нямат големи разходи за съдийски и си вземат 5- 6 стари футболисти, плащат им по 500- 600 лв. и стоят по- добре, а нас всичките ни псуват. Парите от общината не отиват за заплати и за премии в мъжкия отбор”, категоричен бе Русаков.
 
Детско- юношеската школа, защо няма отбор юноши старша възраст, защото младшата е на последно място?
 
“Без да се оправдаваме, в старшата възраст децата са много малко, отказаха се и тези, които взехме в мъжкия отбор, единствено Марио Стоянов има хъс и остана да се бори за място. Логиката ми е, 70- 80% от парите от общината да са за школата, но не можем да изградим 2- 3 футболисти,. Явно има проблем и в треньорския състав. В училище се стегнаха нещата и не могат да идват на тренировки.
Този въпрос трябва да се зададе към шефа на школата и треньорите. Имаме всичко, с изключение на терен с осветление. Идеята е да направим изкуствено игрище с осветление, за да решим изцяло тренировъчния процес в школата”, отговори Васил Русаков.
 
Участието на отбори на “Велбъжд” във Футбол 7, 9 и 11 в София, какво се цели и какви са проблемите?
 
“Аз бях най- големият радетел да се пътува до София. Родители сега ми се оплакват, че децата им не играят. Според мен, по- добре е да не се търси класиране и да се дава шанс за изява на всички деца, а не само на 5- 6 футболисти. И децата още на 10- 12 години бягат от футбола и се записват на други спортове, а като цяло сме малък град и децата за спорт са ограничени.
Както във всяка сфера, постоянно търсим работници, няма и изградени треньори, това е много специфично и трябва да попаднем на момчета, които искат да работят и да се докажат. Най- лесно е някои да го изгоня, но с кой ще го заменя? Това е проблема”, заключи президентът на футболния “Велбъжд” Васил Русаков.
 
 
Дарик- Кюстендил