/ Маргарита Петрова
Родители и ученици имат възможност в два дни да се запознаят с възможностите, които предлагат гимназиите и средните училища в Дупница. „Училищната панорама“ продължава до 18:00 часа, утре започва 14:00 часа и отново ще продължи до 18:00 часа.

Разположена е във фоайето на Спортната зала. Всяко учебно заведение е подготвило презентация и много материали с паралелките, които предлагат прием след 7 клас, както и информация за материалната база, с която разполага всяко едно от тях.

Училищната панорама
Маргарита Петрова

Училищната панорама
Маргарита Петрова

Тази година седмокласници ще могат да кандидатстват в 16 паралелки, 8 от тях са профилирани, останалите 8 са професионални. 404 са завършващите младежи и девойки, които ще трябва да изберат къде да учат след 7 клас.
На откриването присъстваха кметът на община Дупница, инж. Методи Чимев, зам.- областният управител д-р Матей Попниколов и началникът на РУО Радостина Новакова.

Училищната панорама
Маргарита Петрова

Училищната панорама
Маргарита Петрова

Новакова посочи, че е доволна от това как е организирано събитието и от подготвените презентации на училищата. Тя допълни, че се надява в рамките на следващите седмици, родителите и учениците да изберат най-доброто за тях и напомни, че подреждането на желанията е много важно.

В Дупница тази година три училища предлагат и дуална форма на обучение – ПГ Хранително-вкусови и химични технологии, ПГ Облекло и стопанско управление и ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов“.

Училищната панорама
Маргарита Петрова

„По отношение на дуалното обучение, основно е бизнеса да бъде активен“, каза Новакова и допълни, че в Дупница представителите на бизнеса са проявили активност и благодарение на това вече няколко училища предлагат такъв тип обучение.

Припомням, че през есента в Дупница се проведе среща между директори и представители на бизнеса, на която присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев.
Дарик- Кюстендил