/ Влади Владимиров
Трима от най-активните съветници по статистиката на Общински съвет-Кюстендил, Огнян Атанасов, Димитър Велинов и Кирил Станчев от Гражданската листа на ПП Зелена партия, направиха отчет за дейността си през 2018 година.

Избор на председател, нови условия за данък МПС и цени за такситата в дневния ред на ОбС-Кюстендил

Ремонтирането на паркингите пред поликлиниката и зад Фантастико, заравняването на този на болницата, поставянето на пътни знаци за забрана на навлизането на автомобили по ул. “Демокрация”, между ДНА и НАП, са част от успешните инициативи на тримата общински съветници.

Огнян Атанасов посочи още- оформянето на улица, около 500 м. м село Горна Гращица, която позволява вече достигането на линейки и сметоизвозващата техника до част от жителите на селото, ремонтирането на вече изградените детски площадки пред балнеосанаториума и на ул. “Георги Тертер”.

“За съжаление, ние предлагаме, общинска администрация реагира и прави, но много често наши съграждани рушат. Имаме и инициатива за повишаване на санкциите за вандализъм, но все още тя не е приета в общинската наредба”, коментира инж. Атанасов.

Той припомни и желанието на Гражданската листа, да има изнесено работно място на експерт на РИОСВ- Перник в Кюстендил, което не е реализирано, заради съпротива на зам.- министър в МОСВ.

Съветниците имат предложение, което според Управляващия орган на програмата е допустимо, да се изгради парк Мини Балкани- историята на Балканите на територията на лесопарк Хисарлъка, като туристическа атракция, която да влезе в проект на общината пред МРРБ.
 
Съветникът Кирил Станчев, че целта му не е да влиза в статистиката за най- активни общински съветници, а да реагира при всяка несправедливост, която се дебатира на сесия на ОС. Той се оплака, че често негови изказвания не получат гласност от медиите.

Станчев очаква кметът на общината да изпълни задължението си за покриване на Границката къща, за да може този паметник да бъде съхранен при зимните условия.
 
Димитър Велинов коментира и предложенията на листата, които не са изпълнени от общинското ръководство. “Все още няма закрит плувен басейн в Кюстендил, който да е достъпен за всички граждани. Още преди 2 години минералната вода стигна до ПМГ, тази година и до Първо ОУ.

Ние ще апелираме за това и през следващата година. Огромен проблем са и задръстванията по центъра / ул. “Цар Освободител- на пазара /. Предложихме поставянето на светофар, казаха ни, че не било ефективно, но не бе предприета нито една конкретна мярка.

Хисарлъка не се поддържа, не се изградиха и естакади за хората с увреждания. Изграденото вече се руши. Хубаво стана пред галерията и покрай реката, но ще се поддържа ли след 5- те години гаранционен срок”, попита още Димитър Велинов.

“Хората не ядат пейки и плочки. Инвестициите през последните 10 години са нулеви. Дано през 2019 година да има такива, които да дадат нов тласък за развитието на Кюстендил”, допълни Велинов.
 
Кирил Станчев попита за пореден път- Какво се случва с ниското тяло на бившия Партиен дом, защо все още там няма работещ балнеологичен център?“Толкова хубав град, с дадености, а сме на последните места, хората нямат обяснение защо?

Не може да се развиваме с 1 СПА център. Недопустимо е минералната вода да носи милиони в други населени места, а тук градската баня да е на загуба! Ние като общински съветници не можем да доведем тук някой и да му кажем инвестирай. За тази работа общинска администрация трябва да си има изградени структури”, коментира Кирил Станчев.
 
Съветниците Огнян Атанасов, Димитър Велинов и Кирил Станчев предлагат на Общинския съвет да приеме днес декларация до премиера Бойко Борисов, с която да се обяви категорично против добива на злато в площ Злогош.

“Това ще е последният пирон в ковчега на Кюстендил, като балнеологичен център и овощна градина на България”, заяви Атанасов.
Дарик- Кюстендил