Силанизираха зъбите на 267 деца
Силанизираха зъбите на 267 деца / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Силанизацията на детските зъби в Кюстендилска област върви много добре, като за първия месец на кампанията - октомври, вече са обслужени 267 деца и са силанизирани 883 зъба, съобщи за Дарик областният координатор д-р Нина Стоилкова.

Петима зъболекари от Кюстендил, четирима от Дупница и по един от Сапарева баня и Бобов дол ще работят в кампанията по силанизиране на първите детски постоянни зъби до края на ноември. Всеки от единадесетте стоматолози, които участват в инициативата, ще може да силанизира по 112 зъба. Лимитът е почти изчерпан и се очаква да бъде получено разрешение за допълнителни бройки.

Програмата засяга децата на възраст от пет до навършване на девет години, като процедурата е безплатна за 4-те постоянни, 6-ти зъби.

"Родителите да не се сърдят, ако откажем да силанизираме някой зъб. Ако той вече е с кариес, не можем да извършим процедурата. Зъбът може да се развали и на 7-годишна възраст. Добре е веднага след израстването на шестия зъб, той да се силанизира", каза пред Дарик д-р Стоилкова.

Децата не чувстват болка при процедурата. Стоматолозите съветват бъдещите пациенти да се информират от деца, които вече са минали процедурата, и техните майки.