Шест месеца затвор за шофиране след употреба алкохол
Шест месеца затвор за шофиране след употреба алкохол / Дарик радио,архив

При условията на незабавно производство Районна прокуратура - Кюстендил сключи споразумение със защитата на Н. Христов, обвинен в извършване на престъпление по чл. 343б, ал.1 от Наказателния кодекс. Той се призна за виновен в това, че на 14.08.2016 г. в гр. Кюстендил, по ул. „София" в посока центъра, управлявал лек автомобил „Опел Вектра" с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,73 на хиляда, установено по надлежния ред. Съдът одобри сключеното споразумение и наложи наказание от шест месеца „лишаване от свобода" при първоначален строг режим в затворническо заведение от закрит тип, заплащане на глоба в размер на 1000 лв., както и лишаване от право да управлява МПС за период от три години.

Междувременно Окръжна прокуратура - Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Р. А. за престъпление по чл. 343, ал.1 б. „б", предл. 2 във вр. с чл. 342, ал.1, предл. 3 от Наказателния кодекс.

На 01.05.2015 г., около 15.20 ч., на кръстовище в гр. Благоевград, управлявайки собствения си лек автомобил „Рено Меган", обвиняемият предприел маневра „обратен завой", нарушавайки правилата за движение, установени в Закона за движението по пътищата. Той не пропуснал попътно движещият се в лява пътна лента (в посока на движението му) велосипед марка „Спринт", както и пренебрегнал забраната за завиването в обратна посока на пешеходна пътека. В резултат на тези действия на обв. Р.А. последвал сблъсък между шофирания от него автомобил и велосипедиста Н.М, който на свой ред неправилно возил върху рамката на колелото малолетно момиче. Вследствие на пътно-транспортното произшествие обвиняемият по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Н. М., изразяваща се в счупване на лява бедрена кост, довела до трайно затруднение на движенията на ляв крак за около 4-5 месеца.информират от пресцентър - Апелативна прокуратура София.