/ Влади Владимиров
Възстановяване на Границката къща-музей, която е паметник на културата, ремонт на Граничкия манастир и на пътя до него, са сред основните задачи на новосъздаденото Сдружение “Възраждане на Граница”. Плановете на сдружението представиха Петър Кашкин, Слава Соколова и кметът на населеното място Лъчезар Гергов.

Идеята е да се поставят основите за развитие на религиозния и културно-исторически туризъм. До Границката къща /кула/ се намира Възрожденската черквата в селото, която е строена 1856-1857 година.

Границката къща в село Граница
Уикипедия

Две стаи в местното читалище са ремонтирани, за да се експонират в тях етнографски предмети.

“Граничкият манастир може да бъде домакин на детски лагери, в обителта има хотелска част. Проучили сме и училищата в страната, където по подобие на Кюстендил се изучава религия. Община Кюстендил ще ни окаже съдействие с изготвянето на количествено- стойностната сметка за ремонта на Границката черква. Създадена е Дарителска сметка в банка Алианц и очакваме подкрепа, включително на хора, чийто корени са от Граница”, каза Петър Кашкин.

Дарителска сметка на Сдружение Възраждане на Граница
Влади Владимиров

За подкрепа призова и кметът на селото Лъчезар Гергов: “Религиозният туризъм, едно съчетаване на забележителности като Граничкия манастир, Границката къща може да доведе до съживяване на населеното място”.

“Израснала съм там и ми е болно като гледам състоянието на Границката къща. Тя е от последните запазени трикуполни къщи. Идват хора, които искат да я разгледат и питат- как сме го допуснали. Проблемът основно е в покрива”, допълни народната певица Слава Соколова. Къщата е била музей до 1992 г., към РИМ-Кюстендил. Тя е общинска собственост, но част от имота около нея е реституиран.

От Сдружение “Възраждане на Граница” ще се обърнат за финансова помощ до Общинския съвет и до Министерство на културата.
Дарик- Кюстендил