Първо ОУ
Първо ОУ / Дарик- Кюстендил
Професор Христо Пимпирев, първият българин, стъпил на Антарктида гостува на учениците от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Кюстендил.

Срещата, която озаглавиха „Училище на възрастта на континент”, се проведе в голямата зала на читалище „Братство”. С нея се даде старт на проявите, свързани с 200-годишния юбилей от създаване на учебното заведение. 

Срещата откри директорът на училището Мариана Панчева. „Наистина много смело и предизвикателно е да сравниш континент с училище, но е факт, че и континентът Антарктида и нашето училище отбелязват 200 години. Можем само да се гордеем, че сме наследници на една традиция. В продължение на 40 години училището е било само за момчета, по-късно в него започват да учат и момичета, по-заможни българчета. Училището през годините винаги е давало най-доброто като знания на учениците”, каза Панчева
 

Първо ОУ
Дарик- Кюстендил


Срещата в Кюстендил е само дни след последното си участие в 28-та българска антарктическа експедиция, на разстояние от 13 хиляди километра, от което професор Пимпирев  се върна миналата седмица. Ученият представи пред учениците данни за  българската база "Св. Климент Охридски", която съществува там от 30 години, за селището, местния български пощенски клон и православния храм, построени там. Положени са и основите на нова научна лаборатория. Според него това допринася България да бъде конкуренция на развитите държави и да се утвърди като уважавана полярна нация.
 

Първо ОУ
Дарик- Кюстендил


"Тук  и в този град има будни, млади хора, на които разчитаме за в бъдеще. Аз се радвам, че това училище, чества 200-годишна история. Това е нещо уникално, 1820 година, когато е открита Антрактида. В малка България, в Кюстендил  трябва да сме горди, че преди толкова години образованието тръгва в този край. На Антарктида се правят едни от най-големите открития. На континента има и много култура, изкуство и духовност. Там веднага се усещат климатичните промени, имаме проекти, свързани с минералните ресурси”, каза професор Пимпирев.

След това под формата на състезателна игра – викторина ученици разделени  на два отбора отговаряха на въпроси от историята на Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и такива свързани с откриването на Антрактида.

Въпросите задаваше учителят по география Иво Пенев. Жури в състав директорът на училището Мариана Панчева, професор Христо Пимпирев, както и председателят на Асоциацията на професионалните географи професор Марин Русев и ги оценяваше по шестобалната система. Докато журито обработваше резултатите група „Слънца” с художествен ръководител Снежана Иванова представи и музикалния си поздрав. Професор Христо Пимпирев по случай юбилея на училището подари плакет на Българския арктически институт.

Проявите, свързани с юбилея, ще продължат в Седмицата на гората. Тогава ученици ще засадят 200 фиданки в Осогово. Новата гора ще бъде наречена "Св. Св. Кирил и Методий".

Най-големите събития са през месец май. Тогава ще се състоят заключителен концерт, съчетан с мултимедиен спектакъл и рисуване на живо с пясък на 11 май. Ден преди празника на Кирил и Методий - на 10 май, на централния площад "Велбъжд" в града с цветни капачки, ще бъде изобразена азбуката на Кирил и Методий - глаголицата.