Публикация в Държавен вестник бави реформата в детските градини в Дупница
Публикация в Държавен вестник бави реформата в детските градини в Дупница / Маргарита Петрова,Дарик, архив

Процедурата по престуктуриране на детските градини в община Дупница все още не е стартирала. Причината е, че заповедта на кмета все още не е обнародвана в Държавен вестник. Това забавя като цяло процеса, тъй като не могат да бъдат обявени и конкурсите за директори.
Припомням, че на 24 юни ОбС прие предложеното от администрацията за преструктуриране на детските градини. То предвижда ОДЗ с. Джерман да се обедини с ЦДГ 1, ОДЗ 2, с филиал Самораново се обединява с ЦДГ 6, ЦДГ 3 с ОДЗ 9, ОДЗ с. Бистрица с ЦДГ 4, ЦДГ Червен брег, ОДЗ Крайници и ОДЗ Яхиново се обединяват в нова детска градина „Радост", с филиали селата Червен брег и Крайници и основна сграда в с. Яхиново. Конкурси за директори ще има за две детски градини - за „Таушаница", тъй като там директорът е временно изпълняващ, както и за детската градина, която ще обедини 4-та и детската градина в Бистрица, тъй като и за двете не е провеждан конкурс. За останалите детски градини ще бъде направен подбор, тъй като детските градини имат назначени директори след проведен конкурс.
Заради забавяне на обнародването в Държавен вестник се бави и процедурата по вливането на вечерната гимназия „Димчо Дебелянов" в гимназия „Христо Ботев". Това води и до забавяне на превеждане на средствата по Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа". Максималният размер на средствата, за които може да се кандидатства е 135 000 лв. Те трябва да се се използват за определени дейности в приемащото училище, в случая гимназия „Христо Ботев". Предвижда се да се изградят две рампи във фоайето на гимназията, с което ще се осигури архитектурно-достъпна среда и възможност за обучение на младежи със затруднено придвижване. Предвижда се и затваряне на открита тераса разположена между първи и втори етаж и превръщането й в територия за учениците. С част от отпуснатите средства ще бъде закупено оборудване за кабинети и учебни стаи. Идеята беше по-сериозните ремонти дейности да се извършват през лятната ваканция, за да не се пречи на училищния процес.