Прокуратурата поиска 3 години затвор за Любомир Анчев, а защитникът му да бъде оправдан
Прокуратурата поиска 3 години затвор за Любомир Анчев, а защитникът му да бъде оправдан / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Три години лишаване от свобода поиска прокуратурата за бившия областен управител Любомир Анчев, както и лишаване от правото да заема държавна или обществена длъжност за същия период от време. Мотивът на прокурора Владимир Мицов- "висока обществена опасност на деянието му като областен управител".

"Подсъдимият Анчев, от 27.11.2009 г. до 20.10.2010 година, в качеството му на областен управител е иззел правомощията на кмета Петър Паунов да ръководи аварийно- възстановителните работи на 4 обекта в община Кюстендил. Анчев е предлагал и лобирал пред Паунов, "Люко- К" да е изпълнител, а после е настоявал за предсрочно сключване на договор с нея. Фирмата е започнала работа на 20.11. 2009 г., а договора е сключен на 29.12.2009 г. Всички комисии назначени от областния управител са имали една цел, да се установят допълнителни строително- монтажни работи извършени от фирмата, които да се доплатят на консорциума. В състава на комисиите са слагани хора, без необходимите технически способности, знания и умения, които няма как да преценят дали са извършвани допълнителни дейности. На всички заседания е присъствал представителят на фирмата- изпълнител Сашо Александров, който е заплашвал членове на комисиите", каза в пледоарията си прокурорът Владимир Мицов.

Адвокатът на Любомир Анчев, Петър Тренев заяви пред съда, че не са събрани достатъчно доказателства, които да подкрепят твърдението на обвинението. "Касае се за възможни вреди, а такива не са настъпили", допълни адвокат Тренев. Той поиска клиента му да бъде оправдан по всички обвинения.

Съдия Йоланда Цекова ще произнесе присъдата на Кюстендилски окръжен съд в 16, 40 ч.