Поклон пред Майстора за рождения му ден
Поклон пред Майстора за рождения му ден / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Честването на 132- годишнината от рождението на Владимир Димитров- Майстора в Кюстендил започна с поднасяне на венец и цветя пред паметника му, при Художествената галерия, която носи неговото име.

Поклон пред Майстора за рождения му ден
netinfo

Пред Майстора се поклониха зам.- кметовете на общината Виктор Янев и Росица Плачкова, председателят на ОС Иван Андонов, директора на галерията Валентин Господинов, началник отдел „Култура и духовно развитие" Димитрина Укалска и граждани.

Поклон пред Майстора за рождения му ден
netinfo

Гостите пред галерията посрещаше Градският духов оркестър, на който се радваха най- много децата.

Поклон пред Майстора за рождения му ден
netinfo

Директорът на галерията Валентин Господинов посрещна с „Добре дошли" всички гости. Той даде заявка с екипът му да работят за това- от музей- галерия да се превърнат в културен институт, а защо не и международен. Господинов припомни, че честванията са започнали снощи, с представянето на книгата на първия директор на галерията Недко Каблешков, за създаването на галерията от 1960 - 1993 година. Гост- проф. Ружа Маринска.
В есе написано за повода, Валентин Господинов цитира Майстора: „А чудно богата е родината ни от към материал за изкуство и няма защо да се ходи нито в Азия, нито в Америка или Африка. Защото при нашите библейски фигури на деди и бащи- пророци, моми, невести и майки- светици, а и при прекрасните ни плодородни поля, цветове и плодове, а също балкани, реки и море......". Текст, който се повтаря в неговите доклади до Министерството на културата. Творчество, което след като веднъж си видял не можеш да не поискаш да видиш отново и отново и отново", завърши Господинов.
Зам.- председателят на Съюза на българските художници Димитър Грозданов връчи, специално изработената от Кирил Матеев статуетка на Майстора, на миналогодишния носител на наградата „Владимир Димитров Майстора" - проф. Андрей Даниел, и откри неговата изложба в кюстендилската галерия.

Поклон пред Майстора за рождения му ден
netinfo

Честванията за 132 рожден ден на Майстора продължиха в село Шишковци, където той е живял и творил, и където се намира гроба му.