Поход до Плео и среща с туристи- дълголетници за ден без цигари
Поход до Плео и среща с туристи- дълголетници за ден без цигари / РЗИ- Кюстендил

Туристи от различни възрастови групи се включиха в поход до с. Богослов и местността "Плео", в името на здравето без тютюнев дим. Инициативата бе по повод Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, тя се организира от Регионална здравна инспекция и Туристическо дружество „Осогово".

Връзката на физическата активност и здравето е много силна и особено актуална днес, когато млади и стари са по-често седящи пред телевизора или компютъра, зад волана на колата си или в обществено превозно средство. Обездвижването, скуката, стреса и напрежението провокират хората към запалването на цигара за  кратко и измамно прогонване на проблемите и неудачите, и така си добавят още по-големи беди и страдания, като се изразходват финансови средства за болести. Колко по-добър е варианта с раница на гърба по пътеките на планината през почивните дни без цигара в ръка, без много средства човек да укрепва физическото и психическото си здраве, да се радва  на красивите гледки през всичките сезони, с бистър ум и отпочинало тяло да се връща към обичайните си задължения, споделят организаторите.

Среща на чаша чай, на ученици с дълголетници- спортисти и туристи, се проведе в Професионалната гимназия по туризъм "Н. Й. Вапцаров". Домакин бе клубът по туризъм в училището, ръководен от преподавателката Деси Костова, а гости бяха Василка Кацарска и Виктор Ранов, хора на достолепна възраст, които и сега не отстъпват на младите по своя дух и възможност да покоряват планини и върхари. На срещата присъстваха Гюлка Джабирова и Силвия Михова, като представители на Регионална здравна инспекция и Туристическо дружество „Осогово", град Кюстендил.

Тази година Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва в много страни по света е под мотото „Ако не аз-кой? Ако не сега - кога?". Целта е поне за един ден пушачите да не запалват цигара, а защо не и завинаги.