Струмица
Струмица / netinfo
15 педагози от детска градина „Първи юни”, гр. Кюстендил  се срещнаха с 15 техни колеги от ДГ „Детска радост”, гр. Струмица, Македония, по проект „Зелени детски градини за устойчиво бъдеще”. Целта на двудневният уъркшоп беше укрепване на капацитета на педагогическия персонал от детските градини в Струмица и Кюстендил чрез обмен на добри практики в областта на екологичното образование.  Бяха представени  сходни проекти и най- добрите европейски и световни практики с екологична насоченост.

Струмица
netinfo

Педагозите се запознаха с работната  версия на Наръчника за екологично образование на деца, предназначен за педагози от детските градини.
“Неговата цел  е подобряване и насърчаване на професионално развитие на учителите от двете страни, в посока опазване на околната среда и устойчиво използване на природните ресурси, а следователно и насърчаване на енергийната ефективност и използването на възобновяеми източници на енергия, икономията на енергия. В лицето на нашите партньори и колеги от гр. Струмица ние открихме ново приятелство, опиращо се на професионални интереси, общи културни традиции и нациоални ценности”, коментира пред Дарик директорът на ДГ “Първи юни”- Кюстендил Даниела Виткова, която направи и презентацията на Наръчника за екологично образование..

Струмица
netinfo
       

В края на месец август предстои тридневен семинар в гр. Кюстендил,   който ще продължи  съвместната работа по проектните дейности.
Монтирани са вече соларните системи в централната сграда на ДГ «Първи юни» и във филиала с. Соволяно. Петстотин литрови бойлери вече осигуряват топла вода за нуждите на двете кухни. Три нови детски площадки (с тартаново покритие, пясъчник, люлки) в трите сгради- централната в кв. “Запад”, “Зорница” и в Соволяно, вече са любимо място на децата.  Монтира се и оборудването в три нови кабинети по екология, за трите сгради на ДГ «Първи юни», с три интерактивни дъски , лаптопи и мултимедии, каза още Даниела Виткова. В ход е и санирането на сградата в село Соволяно.
Учителите от ДГ "Първи юни" бяха подготвили подаръци за колегите си от Празника на черешата. Директорът Даниела Виткова подари репродукция на картина на Владимир Димитров- Майстора на директорката на ДГ "Детска радост"- Струмица Тинка Маркова.

Струмица
netinfo

Дарик- Кюстендил