Отново е време за силанизиране на детските зъби
Отново е време за силанизиране на детските зъби / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил
Отново е време за силанизиране на детските зъби
57183
Отново е време за силанизиране на детските зъби
  • Отново е време за силанизиране на детските зъби

11 стоматолози от Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Сапарева баня ще участват в кампанията за безплатно покриване със силанти на първия постоянен дъвкателен зъб на децата, от 6- 8 години. Кампанията ще продължи два месеца, до 30- ти ноември.

"Всички деца "силанизирани" миналата година да минат при лекаря, който им е покривал зъбите на проверка, каквото трябва да се възстанови. Обръщам внимание на родителите на деца, които миналата година са били на 5 години, а сега са на 6 и могат да се включат в кампанията, както и на тези, които са пропуснали миналата година да го направят", каза за Дарик областният координатор д- р Нина Стоилкова.

В Кюстендил ще работят стоматолозите, които бяха включени в кампанията  и миналата година- д- р Нина Стоилкова, д- р Даниела Игнатова, д- р Маргарита Мотикарова, д- р Камелия Васева и д- р Людмила Мицова. В Дупница, в кампанията се включват нови двама лекари и общо стават 4- ма- д- р Ценка Величкова, Красимира Чорбаджийска, Светослав Николов, Елисавета Коларова. Стоматолози ще покриват със силанти детски зъби и в Сапарева баня- д- р Маргарита Льондева и в Бобов дол- д- р Мелек Ананова.

"Миналата година обхванахме доста деца, всеки от нас има определен брой зъби, които да покрие. Те са по- малко от миналата година, но са достатъчно. Покритието със силант осигурява запечатване на слабите места на зъбите- фисурата. Силантът не позволява през фисурата да навлизат болестотворни микроби. Първият постоянен зъб- 6- ти зъб, пръв пораства и пръв се разваля. Не боли и всичко минава добре, ако с децата се поговори предварително", коментира д- р Стоилкова.

Нейният съвет към родителите е, колкото е възможно да се дава на децата биологично чиста храна и, доколкото е възможно децата да не се влизат в контакти с настинали възрастни хора.

"Децата са податливи, хващат всички вируси и после страдат. Шоколад може, но два пъти в седмицата, сряда и събота или сряда и неделя. Всичко е добре ако е в нормални граници. Искам да кажа на младите майки- намалете захарта за децата още в ранна детска възраст" каза стоматологът д- р Нина Стоилкова.